Description
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından toplanan nektarların, arıların bünyelerinde bulunan invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla ortaya çıkan çok faydalı bir besindir. Bal oluşumu için çiçeğe, çiçek tomurcuğuna ihtiyaç vardır. Oysa ki çam ağaçlarının çiçeği yoktur ve arılar bu ağaçtan bal elde etmektedirler. Çam ağacında çiçek olmamasına rağmen onun yerine bu rolü üstlenen bir tür canlı vardır. Bu canlı Çam Pamuklu Koşnilidir (Marchalina hellenica). Basra Böceği olarak da bilinmektedir. Çam ağaçlarında yaşayan Çam Pamuklu Koşnilinin salgıladıkları ‘basura’ denen maddeyi arılar toplayarak bu maddeden çam balını üretirler. Bu nedenle çam balına salgı balı da denilmektedir. Dünyada sadece Türkiye ve Yunanistan’da bulunur. Çiçek ballarına göre çam balı daha koyu renkte olup genelde koyu kahverengi görünümündedir. Çam reçinesinin kokusunu rahatlıkla alınabilmektedir. Çam balı yapısında alüminyum (Al), bor (B), magnezyum (Mg), manganez (Mn), nikel (Ni) ve çinko (Zn) gibi mineralleri içerir.
Gürel Arı Çiftliği Akasya Balı Muğla-Bodrum yöresine aittir.
Çam Balının Kullanımı ile İlgili Bilinmesi Gerekenler
Bir yaşından küçük bebekler ve arı ürünlerine alerjisi olan kişiler tarafından tüketilmemelidir. Şeker hastalığı olan kişiler de tüketirken dikkatli olmalıdır.
*** MUHAFAZA ***
Ballarımız, kendi kovanlarımızdan özenle toplanarak doldurulmuştur. Ürünün kalitesini korumak için ısı, ışık ve nemden uzakta, 20-25°C’lik oda sıcaklığında saklayınız. Garanti bandı yırtılmış ürünleri satın almayınız.